درباره نرم افزار مانیتورینگ OpManager و بخش های مختلف آن
با گسترش و پیشرفت فناوری اطلاعات و ارتباطات و وابستگی شدید شرکت ها و سازمان های کوچک و بزرگ به آن، نگهداری و مراقبت از تجهیزاتی مانند سرور ها، سوئیچ ها، روتر ها، دستگاهای ذخیره سازی اطلاعات و … اهمیت بسیار بالایی پیدا کرده اند به طوری که بسیاری از شرکت ها برای هر دقیقه اختلال و قطعی در شبکه شان متحمل زیان های فراوان و چه بسا جبران ناپذیری می شوند. همچنین امروزه بسیاری از شرکت ها و سازمان ها بین شعب، دفاتر و یا حتی دیتا سنتر های خود لینک های ارتباطی مختلفی ایجاد کرده اند که در این مراکز، زیرساخت های فناوری اطلاعات بسیاری وجود دارد که نیاز به مدیریت و نظارت مستمر توسط پشتیبان های شبکه دارند. با سایت وانیا همراه باشید که با نرم افزار مانیتورینگ OpManager آشنا بشیم و بخش های مختلف آن را بررسی کنیم.
چرا به نرم افزار مانیتورینگ نیاز داریم؟
نرم افزار های مانیتورینگ شبکه که در بخش خدمات پشتیبانی شبکه قابلیت هایی که دارند و اطلاعاتی که در اختیار مدیر شبکه قرار می دهند می توانند از به وقوع پیوستن بسیاری از مشکلات در آینده جلوگیری کنند. این نرم افزار ها با بررسی تجهیزات، عملکرد آن ها را بررسی می کرده و در صورت بروز هرگونه اختلال در تجهیز، اطلاعات بدست آمده را برای مدیر شبکه ارسال می کند.
نرم افزار های مانیتورینگ با جمع آوری اطلاعات و لاگ ها از تجهیزات و سرویس ها و با ایجاد نمودار ها و گراف ها به شیوه های کاربر پسند و ساده مدیر شبکه را از اتفاقات پیش آمده با خبر می کند و مدیر شبکه با این اطلاعات می تواند قبل از بروز مشکلات بزرگ از وقوع آن ها جلوگیری کند .
از چه نرم افزار مانیتورینگی استفاده کنیم؟
با توجه به اهمیت مانیتورینگ شبکه، شرکت های زیادی در سراسر دنیا وارد عرصه تولید نرم افزار های مانیتورینگ شده اند. از معروف ترین این نرم افزار ها می توان به OpManager , Solarwinds NPM , PRTG Network Monitor , Zabbix , اشاره کرد که در ایران از محبوبیت بالایی نسبت به سایر نرم افزار های مانیتورینگ برخوردارند. می توان گفت که چهارچوب اصلی تمام نرم افزار های مانیتورینگ مانند هم می باشند و تفاوت اصلی آن ها با هم در ماژول ها، خدمات و پشتیبانی، قیمت و شیوه راه اندازی می باشد.
نرم افزار مانیتورینگ OpManager چیست؟
یکی از قدیمی ترین نرم افزار های مانیتورینگ شبکه نرم افزار Opmanager است که محصول یکی از شرکت های ZOHO به نام ManageEngine می باشد و در میان مدیران فناوری اطلاعات ایرانی از محبوبیت بالایی برخوردار می است. با توجه به کارایی و قدرت این نرم افزار، از آن می توان در تمامی شبکه های کوچک و بزرگ استفاده نمود. شرکت های بزرگی مانند ناسا، دی اچ ال و زیمنس در حال حاضر برای مانیتورینگ شبکه خود از این نرم افزار استفاده می کنند. این نرم افزار قابلیت نصب در سیستم عامل های مایکروسافت و لینوکس را دارد و تقریبا تمام دستگاه های متصل به شبکه را می تواند مانیتور کند.
نرم افزار مانیتورینگ OpManager از چه بخش هایی تشکیل شده است؟
عملیات مانیتورینگ عمومی شبکه در نرم افزار Opmanager در کنسول مانیتورینگ پایه انجام می شود و علاوه بر این می توان از قابلیت های پنج ماژول(Modules) و یک ماژول الحاقی (Add-On Modules) برای مانیتورینگ و مدیریت تخصصی دستگاه ها و سرویس ها استفاده کرد. البته لایسنس این ماژول ها را باید به صورت مجزا تهیه نمود.
با استفاده از کنسول مانیتورینگ پایه می توان وضعیت ارتباطی دستگاه ها و اینترفیس ها، وضعیت سخت افزار های دستگاه ها مانند رم، پردازنده و … ، پایگاه های داده (SQL) ، اکسچنج سرور، سرویس های ویندوز، فایل ها، فولدر ها و … را توسط بیش از ۲۰۰۰ حسگر مانیتور کرد. بدین ترتیب با رخ دادن کوچکترین وقایع در شبکه و دستگاه های متصل به آن، مدیر شبکه توسط هشدار هایی از طریق ایمیل، پیامک و یا کنسول مانیتورینگ آگاه می شود که می تواند قبل از شدت گرفتن وقایع نسبت به بررسی و یا رفع آن ها اقدام نماید.
Config Management (NCM)
یکی از ماژول های مهم این سیستم مانیتورینگ Config Management (NCM) می باشد. با استفاده از این ماژول می توان از تنظیمات بسیاری از دستگاه ها مانند روتر ها و سویچ ها پشتیبانی(Backup) گرفت و عملیات و فایل های پشتیبانی را مدیریت کرد. از قابلیت های دیگر این ماژول می توان به مقایسه خودکار فایل های پشتیبانی جدید با فایل های قدیمی جهت شناسایی مغایرت ها و خودکار سازی و اعمال تنظیمات جدید برای گروهی از دستگاه ها و بازیابی فایل های پشتیبانی اشاره کرد.
Flow Analysis (NetFlow)
با استفاده از ماژول NetFlow می توان ترافیک های شبکه را بر اساس نوع پروتکل، مبدا و مقصد و … دسته بندی نمود همچنین می توان ترافیک های مشکوک و غیر عادی را از جنبه های امنیتی بررسی نمود. با استفاده از ماژول FA می توان پیش بینی نمود که کدام لینک ها در آینده نیاز به افزایش پهنای باند دارند و یا اینکه از ظرفیت کدام لینک ها می توان برای لود بالانسینگ و QoS بهره برد و بدین ترتیب می توان ترافیک شبکه را مدیریت نمود.
Storage Monitoring (Storage)
داده ها و اطلاعات، مهمترین اندوخته و بخش یک سازمان می باشند و نگهداری از این اطلاعات در دستگاه های ذخیره ساز اطلاعات اهمیت بسیار بالایی دارند به صورتی که اولویت بسیاری از سازمان ها در بخش فناوری اطلاعات حفظ اطلاعات و نگه داری آن ها در دستگاه های ذخیره ساز متفاوت می باشد. ماژول Storage وظیفه نظارت بر عملکرد دستگاه های ذخیره ساز اطلاعات را بر عهده دارد. با استفاده از این ماژول می توان وضعیت خواندن و نوشتن روی دیسک، نمودار های روند افزایش حجم اطلاعات، ایراد و اشکالات در دستگاه های ذخیره ساز و … را بررسی نمود. بدین ترتیب مدیر فناوری اطلاعات می تواند نسبت به رفع مشکلات و در صورت نیاز تهیه دستگاه های جدید، برنامه ریزی های لازم را انجام دهد.
IP Management (OpUtils)
با گسترش سازمان، مدیریت آی پی ها نیز دشوار خواهد شد و بدون داشتن دید واضح از وضعت آی پی ها مدیریت آن ها به چالش بزرگی برای مدیران شبکه تبدیل خواهد شد. ماژول OpUtils به مدیریت آی پی ها کمک می کند و مدیر شبکه را از وضعیت آی پی های اختصاص یافته و اختصاص نیافته آگاه می سازد. این ماژول همچنین می تواند مشخص کند که چه دستگاهی به چه پورتی و به چه سویچی وصل شده است.
Log Analysis (Firewall)
یکی از چالش های اساسی شبکه های کامپیوتری برقراری امنیت در آن است. از این رو بخش قابل توجهی از بودجه فناوری اطلاعات سازمان ها برای براورده شدن نیاز های امنیتی شبکه در نظر گرفته می شود که شامل تهیه فایروال های سخت افزاری و نرم افزاری، آنتی ویروس و دیگر ملزومات امنیتی می باشد. اما مدیران فناوری اطلاعات تنها با اتکا با داشتن چنین ملزوماتی توانایی برقراری امنیت در شبکه را نخواهند داشت. ماژول Firewall با بررسی و تحلیل لاگ ها و رویداد های صادر شده از فایروال ها مدیران شبکه را از وجود مشکلات و موارد مشکوک امنیتی آگاه می سازد. این ماژول، بیشتر فایروال ها را مانند Juniper,Fortigate , Cisco , Checkpoint و … پشتیبانی می کند و با استفاده از اطلاعات آن ها گزارش هایی بسیار کاربرپسند در اختیار مدیران شبکه قرار می دهد سپس مدیر شبکه با توجه به زیرساخت امنیتی شبکه و با استفاده از این اطلاعات نی تواند بالاترین سطح امنیت را برای آن شبکه تامین کند.
Application Monitoring (APM)
با استفاده از ماژول APM که به صورت Add-On ارائه می شود می توان نرم افزار های کلیدی سازمان را با دقت کامل و از ریشه مانیتور کرد. این ماژول از URL ها تا کد های نرم افزار ها، اطلاعات مهم و حساس مانند اطلاعات مربوط به میزان استفاده نرم افزار از CPU ، حافظه ها و پایگاه های داده را با کمترین اورهد مانیتور می کند و به مدیر شبکه کمک می کند تا حتی قبل از این که کاربران متوجه مشکلات نرم افزار شوند آن ها را رفع کند.
جمع بندی
با ایجاد وابستگی بسیار بالای سازمان ها به فناوری اطلاعات، مراقبت و نگهداری از زیرساخت های فناوری اطلاعات اهمیت بسیار زیادی پیدا کرده است. یکی از مهمترین اقداماتی که برای نگهداری از این زیرساخت باید انجام شود استفاده از نرم افزار های مانیتورینگ جهت نظاریت و پایش شبکه و زیرساخت آن می باشد که مسئولان پشتیبان شبکه به کمک آن از وارد آمدن خسارات احتمالی پیشگیری می کنند. از بین نرم فزار های مانیتورینگ موجود، نرم افزار مانیتورینگ OpManager می تواند به راحتی نیاز های سازمان های کوچک و بزرگ را برطرف نماید . این نرم افزار با قابلیت های قابل توجه خود می تواند از رخ دادن بسیاری از مشکلات در شبکه ها و زیرساخت های فناوری اطلاعات پیشگیری کند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!